zaterdag, april 20

Bijna Pasen

Toen ik klein was, maakte mijn moeder meestal mijn jurkjes en andere kleding, alleen met Pasen en met Kerst kregen we een jurk uit de winkel. Daar moest ik vanochtend opeens aan denken, het was een heel bijzondere gelegenheid om een jurk in de winkel te gaan kopen. Dat was dan de 'zondagse jurk' voor de komende tijd. Want op zondag had je je nette jurk aan waarmee je voorzichtig moest zijn. Ik vond het wel leuk om in de winkel een jurkje te gaan kopen, dat was een echt feest voor me. Niet dat ik veel om mode of kleding gaf, het liefst zou ik altijd een broek aantrekken. Maar in die tijd droegen de meeste meisjes nog geen broeken, dat kwam pas in de mode toen ik halverwege de lagere school zat. Trouwens ook die maakte mijn moeder voor ons, met patronen die in de 'Burda' stonden dat was een tijdschrift voor mensen die kleding zelf naaiden. Truien werden ook zelf gebreid, tenminste meestal, want kleding die je in de winkel kocht was natuurlijk duurder dan alleen wol of een lap stof kopen.

Met deze machine heeft mijn moeder zelfs een hele tent voor op het strand in elkaar gezet, ik zie haar nog bezig met die enorme lap , die moest op twee stoelen liggen terwijl mijn moeder met één hand draaide en met de andere hand de stof onder de naald doorvoerde. Het stuk rechtsvoor kon je inschakelen om een spoel vol te draaien, ik weet niet meer of je dan de andere kant op moest draaien of dat net zoals bij mijn elektrische machine iets moest omzetten om een spoel vol te krijgen.
Maar nu zo vlak voor Pasen moest ik opeens aan die jurk uit de winkel denken, het was echt een feest, ik herinner me een lichtgroen (pasteltint) jurkje met geborduurde bloemen rond de halslijn, eigenlijk was die nog veel te koud voor de tijd van het jaar, maar ik moest en zou die aan met Pasen. Liever met blauwe armen van de kou rondlopen dan mijn nieuwe jurk niet aan kunnen doen.
Ik kan me nog die tijd goed herinneren, bij ons kwam geen paashaas , maar de paasvogel bracht door het zolderraam een mandje met chocolade-eitjes voor mij en mijn zus. Eigenlijk was dat ook logischer dan die haas, vogels leggen eitjes en haasjes heb ik dat nooit zien doen. We keken al weken van tevoren uit het raam om te zien of er al een paasvogel aankwam, elke reiger, ooievaar of welke andere grote vogel werd goed in de gaten gehouden, misschien had die wel de paaseitjes meegenomen.  Bij een katholiek vriendinnetje kwamen de klokken uit Rome die eieren bezorgen, dat vond ik een vreemd verhaal, een kerkklok legt toch geen eitjes? Nu ik dacht er niet dieper over na het zou wel, zolang de paasvogel mij maar niet oversloeg.
Nu is het morgen Pasen, maar ik heb geen nieuwe jurk gekocht, ik heb er al meer dan genoeg, een kast vol en eruit groeien doe ik ook niet, ik begin al te krimpen. Maar dat verwachtingsvolle gevoel ben ik ook al lang kwijt, jammer, maar gelukkig kan ik het me nog wel voor de geest halen. En uhh ik heb wel een zakje met kleine chocolade eitjes voor bij de koffie gekocht.

9 opmerkingen:

 1. och dat is al heel wat Haba hier geen chocoeitjes,
  die gaan niet op :-) ik vind ze ook niet echt lekker..
  wat leuk om zo dingen op te halen hé. mijn moeder naaide ook voor ons 10 kids, ik geef het je te doen :-)

  fijne pasen haba
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger had onze moeder zo naaimachine. Ik hebt zelf ook deze naaimachine genaaid. Leuk ding. Onze moeder heeft heeft heel lang gebruikt.Maakt altijd korte broeken. Of omzomen. Enz. Ik vind deze naaimachine fijn ding. Nu heb ik allang elektrische naaimachine. Leuk dat steeds leuke jurkjes kunnen maken. Pasen was ook toen echt leuke tijd geweest. Morgen is Pasen. Ik draag nooit jurken. Ik draag altijd wel broeken. Omdat zo lekker zit. Voor jou geen nieuwe jurk voor morgen. Eerst oude jurken gebruiken. Ja toch. Mijn kast puilt ook uit. Hihi... Je gaat morgen weg. Ik wens jou heel veel plezier. En fijne paasdagen gewenst. Geniet met de mooie weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's iets wat m'n moeder nooit gekund heeft.. kleding naaien! Zij kocht alles in de winkel.. als ze de kinderbijslag binnen had. Bovendien werd het natuurlijk allemaal doorgegeven van zusje op zusje.. voor ons was het feest als je zélf iets nieuws kreeg wat een ouder zusje nog niet aangehad had hehe. En ja.. dat was voor de zondag.. óf voor zoiets als Pasen inderdaad.. op je Paasbest werd toen echt nog letterlijk genomen hehe.
  Mijn vader knutselde voor ons allemaal van een hardgekookt ei een figuurtje.. op bestelling, we mochten kiezen wat het werd en dan stond op Paaszondag je indiaan, boef of verpleegster te wachten op het dressoir.. ik zie die rij versierde eieren nog zó voor me, zo leuk!
  Maar chocolade eitjes kregen we ook wel hoor.. van Jamin! :-)
  Fijne dagen hè!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, zo was het vroeger, nieuwe kleren met kerst en pasen.
  Fijne dagen Haba.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. toch bijzonder he.. vroeger was het misschien niet altijd makkelijker, maar er werd wel zuiniger met dingen om gegaan.

  Love as always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Langzaam aan ben ik ook op een leeftijd dat ik alles heb en niets nieuws wil hebben... Ik ben binnenkort jarig en heb ook al gezegd dat ik niets wil hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedemorgen Haba ach ja nu bedenk ik ook van ja nieuwe kleren zo heet het hé op z'n Paasbest
  Heb ooit voor elkaar gekregen dat Ilse een jurk kocht om mij te plezier.Die had weet niet hoeveel plooien die ik elke keer moest strijken.Bij ons thuis werd er nooit eitjes verstopt ook geen chocolade eitjes gekocht.Wel verfde pa en ma de eieren dan pelde je ze had je groene eieren.Ik heb nog ergens foto van dat Ilse en Bjorn hier in de tuin gekookte eieren zocht hahahah. Straks komt de zoon van 10 van Ilse de baas hier we gaan met Dien en Bjorn naar Assendelft naar de bunker en naar Wijk aan Zee. En dan naar huis voor BBQ met ook Ilse en een gezamenlijke vriendin van Bjorn en Ilse.
  Fijn Paas Brunch en dag

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Haba,

  Het is prachtig weer om te genieten. Je gaat zeker vandaag leuks doen. Dit voel ik. Zeker met kleinkinderen. Geniet met de mooie weer. Fijne paasdagen gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...