vrijdag, september 27

Spelen

Waar maken mensen zich toch druk om? Wat maakt het uit waar kinderen mee spelen of het nu jongens of meisjes zijn. Ik was als kind niet dol op poppen, ik had een beertje dat bij mij in bed mocht slapen.  Het was een met zaagsel gevuld beertje waar al snel de oogjes af waren, mijn moeder had er dan ook met inkt nieuwe oogjes op gemaakt zodat mijn beertje niet blind zou zijn.Ook waren de armen van het beertje al snel leeggelopen dat kun je op de foto ook wel zien. Maar de poppen die ik later kreeg, daar vond ik niet veel aan, je kon ze aankleden, uitkleden in het rieten poppenwagentje zetten en verder vond ik het maar saai. Ik wilde dolgraag een speelgoedauto. Eerst werd er wel gezegd dat dat meer iets voor jongens was maar dat kon me niets schelen en uiteindelijk heb ik toch een autootje gekregen. Dat kon je dan achteruit trekken en als je het los liet reed het met een bloedgang over het zeil in mijn slaapkamer, dat autootje heb ik nog steeds.


Het staat nu in mijn kast en ik heb er nog mooie herinneringen aan. Ook de beer heb ik nog en mijn pop ook nog, maar dat autootje was voor mij toch het mooiste speelgoed dat ik bezat.
Tja dingen uit mijn kindertijd, die al heel wat huizen met me zijn meeverhuisd. Ik ben nog altijd blij dat mijn moeder dit soort zaken voor mij heeft bewaard, zij had trouwens het jurkje voor de beer gebreid.
Waarom moeten meisjes met poppen spelen en mogen jongens dat kennelijk niet. Laat ze zelf kiezen wat ze willen spelen en waarmee, daar wordt een jongen geen meisje van en een meisje geen jongen.

11 opmerkingen:

 1. wat leuk dat je dat nog hebt haba, ja ik ben het helemaal met je eens mensen slaan zo vreselijk door, voedt je kind normaal op, met alles.... en vooral veel liefde...

  heb het fijn dit weekend haba
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat er niet om dat de speelgoedwinkels die verschillende afdelingen op gaan heffen, het gaat erom dat óúders hun kinderen toestaan met dingen te spelen die ze leuk vinden, naar mijn bescheiden mening. En waarom zouden meisjes dan niet met autootjes mogen spelen.. later mogen vrouwen er toch ook in ríjden..? En waarom zouden jongens niet met barbies mogen spelen, als ze er later eventueel wél mee zullen trouwen hahahahaa! Al die poespas.. altijd moet tegenwoordig zo uitgemeten worden in de kranten en op al die zogenaamde social media.. ik speelde in mijn tijd ook al meer met autootjes dan met poppen.. en ging voetballen met kinderen in de straat. Niemand die dat raar vond of zei dat dat niet mocht. Lekker laten gaan en niet zo de nadruk op leggen.
  Wat leuk dat je dat speelgoed nog hebt Haba.. was jij enig kind? Mijn speelgoed is later naar jongere broertjes en zusjes gegaan van lieverlee hoor.. heb alleen nog wel een pop die ik van m'n tante gekregen had.. een donkere pop, die ik vroeger gewoon 'mijn negerpopje' noemde, maar dat mag nu natuurlijk helemááál niet meer..! hahahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb helemaal niets meer uit mijn jeugd, zelfs veel herinneringen verdwijnen dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, wat jij niet allemaal bewaart! Maar toch wel mooi natuurlijk, bij mij is dat allang weg. Ik moet zeggen, ik heb volgens mij vooral met blokken gespeeld, en hoe heette dat spul ook weer waarvan je met metalen onderdelen kon bouwen... Maar ook met die autootjes, geweldig was dat. Allemaal traditioneel jongensspul dus en daar greep ik ook zelf naar.

  Ik denk, dat dat ook echt wel een beetje in ons allemaal is voorgeprogrammeerd, biologisch dus. En daarom mag je daarop als ouder en anderszins zijnde, best een beetje inspelen. Ik denk dat het krampachtig jongetjes afhouden van deze dingen, en meisjes van poppen, raarder is. Maar... natuurlijk moet je kinderen ruimte laten om andere mogelijkheden te verkennen. Als ze dat doen, is het even goed; elk favoriet speelgoed helpt in de ontwikkeling.

  Leuk hoe zorgvuldig je omgaat met boeken! Ik snap het helemaal hoor, als je een echt goed boek tegenkomt, zo één waarin je helemaal opgaat, dàn is het mooi om dat ook zelf te hebben. Zo krijg je een prachtige boekenkast :) En het ooit te herlezen; ik doe dat nooit snel en zeker niet vaak, maar het gebeurt wel.

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat je dat nog bewaard hebt...!
  Fijn weekend Haba.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemorgen Haba wouw dat je alles nog heb. Ligt ook aan je ouders bij mij ging alles naar buren. Ik vind wel goed punt. Ilse kreeg nooit wat ze vroeg maar meiden dingen. Ze heeft nog nooit met een pop gespeeld. Terwijl Bjorn volop knuffels had. Mij maakte het niet uit. Sommige hadden moeite mee. Even onder de aandacht ach kan volgens mij niet kwaad. Ik was een echte poppenmoedertje zorgelijk, dat zag ik terug bij Bjorn
  Visite eters was niet gisteren maar vanavond 🤭. Dus terug 25 km naar de winkel. Fijne zaterdag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Yaron heeft drie maanden een pop gehad. Dat was zijn alles, maar na drie maanden lag het aan de kant en heeft hij er nooit meer naar om gekeken. Shirel heeft niets met poppen, maar wel met knutselen. Laat kinderen toch lekker zelf ontdekken wat ze willen.

  Love As Always
  Di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Haba

  Dat je dat nog hebt. Wat leuk dat dit al die tijd bewaard is gebleven.
  Vroeger was het misschien vreemd als een meisje met auto's speelde maar dat is al lang niet meer zo.Ik kan me herinneren dat mijn jongste zoon voor zijn tweede of derde verjaardag een stofzuigertje kreeg omdat hij die zo graag wilde hebben.

  Fijn weekend Haba
  Liefs Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Haba, dit is een hele leuke logje geworden. Het is niet te geloven waar ze tegenwoordig druk over zitten te maken. Nu hadden ze het over het speelgoed. Of een pop door een meisje of een jongen gespeeld wordt? Maar oude speelgoed, zoals een beer... kunnen lang mee door gaan. En zelfs wanneer ze stuk kunnen gaan, bijvoorbeeld het verliezen van een oogje. Gewoon even erop tekenen en klaar is ie weer. Zo ging dat allemaal. Nu niet meer... hup de prullenbak in en dan maar weer een nieuwe kopen. Het wordt slecht weer Haba. Maar is goed voor de natuur.
  Nog een fijne avond.
  Groetjes van Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedemorgen Haba was reuze gezellig geweest. Vandaag markt zal denk wel wat kopen daar
  Fijne zondag 👍 groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...