maandag, maart 9

Jutekei. . .

Zouden er tegenwoordig nog steeds van die vreemde liedjes op school worden geleerd ?  Ik herinner me een liedje met de volgende tekst, ik weet nog niet waar het hele verhaal op slaat.


Er liep een oude vrouw op straat
jutekei, jutekei, jutekeisasa
Zij had haar rode mutsje op
jutekei jutekei jutekei sasa
En waar die oude vrouw ook liep
vergat ze haar rode mutsje niet
Jutekei, jutekei, jutekei sasa
Jutekei sasa.

Nu vraag ik me pas af : "Wie was die oude vrouw en waarom droeg ze een in die tijd vast provocerend mutsje?" Want oude vrouwen moesten vroeger in zwart of grijs gekleed gaan en ze hadden hoogstens op zondag een wit kanten mutsje op. Misschien was het een oude publieke vrouw, want in het lied van het wuf dat spon, was dat ook het geval. Die spon op een spinnewiel (er zat geen torteltje aan) waar je geen draad mee kon spinnen. En het rode mutsje zou misschien net zoiets zijn, een teken dat het niet zo'n bijzonder 'nette' dame was. Weet iemand hier meer van?
Nu moesten we wel vaker onzin teksten leren, wat denk je van :"Atte katte moeva. emie sademie sadoelamisadee" Bij dat laatste lied moest je een roeibeweging maken want het zou een eskimotaal zijn en die mannen zongen dat als ze in hun van zeehondenvellen gemaakte kano's voort roeiden.
Ze konden je als kind natuurlijk van alles wijs maken, zeker in de eerste paar klassen van de lagere school. Ik vind het niet gek dat ik later in mijn schooljaren een behoorlijk wantrouwen heb ontwikkeld voor schoolmeesters en juffen. Hebben jullie ook van die onzinteksten gezongen in de veronderstelling dat het een weliswaar vreemde maar bestaande taal zou zijn?

11 opmerkingen:

 1. Ik kan mij van school geen liedjes met onzin teksten herinneren. Misschien ging dat liedje wel over Roodkapje op latere leeftijd..hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik kan me ook geen liedjes herinneren van de vroege schooltijd.
  Jouw liedje herinner ik me vaag, maar ik vraag me af of we daar niet een andere tekst op hadden. Geen oude vrouw met een rood mutsje...! Maar wie dan wel...?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu hebben ze dat soort liedjes echt niet meer hoor. Shirel heeft zelfs liedjes uit de top 40 voor haar engelse les.

  Love As always
  Di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. https://www.youtube.com/watch?v=6wyt6HHsdFA dan krijg je de versie van bassie en adriaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou.. de rare woorden in die liedjes (wij hadden er eentje van een koekoek, simsalabimbambassaladoesaladim hahaha), dat was gewoon voor de grap, maar ik heb al eens gepost, dat de hele oude kinderliedjes vroeger vaak voor volwassenen waren en dat het dan ook heel vaak over vrijen en de geslachtsdaad ging, waarbij er dan voor de verschillende genitaliën bedekte termen werden gebruikt. Die liedjes werden heel vroeger (middeleeuwen) op de jaarmarkten en zo gezongen.. 'ter lering ende vermaeck' van de toehoorders.. maar vooral vermaak natuurlijk. Voorbeelden van die bedekte termen? het mannelijk lid was heel vaak 'de koning', 'de sleutel' , 'een houten been'.. het vrouwelijk geslachtdeel 'een hof', 'een straatje', 'de poort'. Als er vrouwen 'sliepen' waren het meestal prostituees (die lagen immers vaak in bed hè).. en die hadden bepaalde kledingstukken als rode kapjes en korte jakjes. Hoor je de kinderliedjes er al bij? hahahahahaaa! Ik kan je wel zeggen, dat ik, sinds ik dit eens las ergens, nooit meer naar 'twee emmertjes water halen' kan luisteren zónder rode oortjes te krijgen hoor! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu je het zo schrijft komen er wel herinneringen boven, heel vaag, dat dan weer wel, ik ben heel veel kwijt uit die tijd dus kan het je niet vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het knap dat je dit nog kan herinneren. Ik kan me dat echt niet meer voor de geest halen. Wat ze nu zingen weet ik ook helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Haba om heel eerlijk te zijn weet ik van kleuterschool wel zong. Maar op de lagere school kan ik mij dat helemaal niks van herinneren. Haha. Van eerste lied heb ik wel van gehoord, dacht altijd vertaald was uit een Scandinavië land.

  Pfff kreeg gisteravond bericht van schoolkok dat hij stopt met de overheerlijke appeltaarten bakken. Morgen maar eens in overleg op werk. Ze zijn zo overheerlijk lekker de meeste klanten komen daarvoor bij ons.
  Maar goed vandaag weer naar prothese kliniek markt en baar collega daarna naar haar man en vanavond uit eten. Fijne beestjesdag Groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen Haba was een fijne dag. Nu orde van de dag
  Vroeg naar werk want 8 uur eerst bij huisarts langs. En ja traceren hahaha
  Fijne woensdag met Laura groetjes 🙋‍♀️

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat liedje ken ik wel, ik vond het niet mooi:)
  Ik ken nog wel liedjes van vroeger.

  Weet je waar ik het laatst over had met iemand, sprookjes, die zijn soms best heftig vind je niet...

  Groetjes,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...