zaterdag, juni 13

Vergeten

Wat heeft een mens allemaal geleerd dat in de loop van het leven weer vergeten is. Ik denk niet dat ik nog veel van koolstofchemie heb onthouden. Dat komt natuurlijk ook omdat je er in je leven weinig of eigenlijk niets mee hebt gedaan. Ik heb in mijn lyceumtijd de B kant gekozen, in die tijd had je gewoon alle vakken, keuzes waren alleen A (dan werd de nadruk op de talen gelegd) of B (dan had je meer wiskunde, natuurkunde, en scheikunde al bleven de talen er ook gewoon bij)
Tijdens mijn HBO studie had ik facultatief ook Russisch genomen, ach het leek me wel leuk om daar ook wat van te weten, omdat er veel wetenschappelijke tijdschriften in het Russisch waren toen ik stage bij de Shell liep. Dan moest je toch tenminste de titel kunnen lezen.Nu kwam ik mijn Russische lesboek nog eens tegen en eerlijk gezegd, ik zou dit niet meer goed kunnen vertalen, wel herken ik nog een aantal woorden maar om met Sonneveld te spreken : "Ik kan er geen chocola meer van maken". Dit lesje heb ik ooit kunnen lezen en vertalen, maar vraag het me nu niet meer, want dat gaat echt niet lukken.

15 opmerkingen:

 1. wowww. ik vind het erg knap van je haba, want ik kan er niet eens een hagelslagje van maken :-)
  superrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij gaat het over Lida Morosova die in de fabriek werkt, Maar dat is een slordige vertaling van de eerste zin.

   Verwijderen
 2. Daar hebben we tegenwoordig Google voor, toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vast wel Sjoerd, maar ik hoef niet zo nodig weer mijn Russisch op te halen, het is meer dat ik het toevallig tegenkwam, Soms ben ik wel eens verbaasd hoeveel ik alweer vergeten ben in de loop der jaren, en dan is zo'n lesje wel goede hersengymnastiek denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zo gaat dat.. dingen die je niet of nauwelijks nog gebruikt, zakken héél snel weg in je geheugen. Héél soms gaat er ineens weer eens een luikje open in je hersens.. maar dat is dan meer over een klein weetje dan over een hele taal die je eens leerde. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, vroeger op school, moesten we ook dingen leren, waar je later niets meer mee deed.
  Toch knap dat je dat ooit hebt kunnen vertalen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Israel is tegenwoordig veel russisch tegen te komen. Je hebt er veel russische winkels met ook die taal erbij. Ik snap er niets van.. Njet.

  Love as always
  Di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel knap, voor mij is het potjeslatijn.
  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Haba nou dat zou gemakkelijk voor mij zijn als ik ooit Russisch kon ,want onze franse vriend Frank is met Russin getrouwd hahahaha. Maar goed nee kom niet verder met Duits en Engelse talen op school. Herinneren doe ik pas als ik iets over hoor zoals bij jou verhalen vaak dan denk ik oo ja .

  Het eten was heerlijk bijna alles op en was enorm gezellig voor hun ook want ja hun zagen ook alleen hun kinderen maar ook niet eens vaak,zoals wij wij zien ze nooit zovaak als nu met de Corona .Vandaag snoei en was dag.Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vrij normaal dat dat waar je je niet meer mee bezig houdt op de achtergrond raakt. Dat is het mooie van het brein.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is wel één van de meest intrigerende talen vind ik zelf.... ik wist al wel dat ik niet nodig zou gaan hebben dus ben er nooit aan begonnen maar zulke talen leren heeft me wel altijd leuk geleken


  fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goedemorgen Haba deze week is voor mij korte werkweek. Heb namelijk woensdag vrij. Maar goed vandaag wel werken
  Fijne maandag o ja oppassen als ik goed heb onthouden,veel plezier 👍🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goedemorgen Haba zou vandaag naar de beestjes dus word een drukke week voor je
  Terwijl ik juiste lekker rustige week heb want moet pas vrijdag weer naar werk. Ga vandaag mijn grijs bijkleuren dan naar markt ,en wat huisvlijt doen fijne Dinsdag groetjes van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik maak niets van die taal Haba.
  Veel dingen geleerd vroeger die ik sinds dien nooit meer ben tegengekomen.

  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het sowieso stoer dat je het vak Russisch gekozen hebt. Je stond er voor open! Als je studiestof niet gebruikt, zakt het langzaam weg. Er waren blijkbaar interessantere dingen om te onthouden (-:
  Lieve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...