zondag, oktober 25

Kent u deze nog ?

 Het is de kinderen van deze tijd onbekend, maar we hadden ik mijn kindertijd eerst geen tv die bestond nog niet zo lang voor gewone mensen(veel te duur)  Uiteindelijk kwam er toch een tv in huis, overdag waren er geen uitzendingen, behalve op woensdagmiddag dan was er voor de kinderen wel wat te zien o.a. Pipo en jeugdjournaal:  "De verrekijker". En kleur, nee ook dat bestond de eerste tijd nog niet alle beelden waren zwart/wit. Verder was er niet veel voor kinderen en de uitzendingen begonnen pas 's avonds.

Misschien kennen sommigen van jullie het testbeeld van die tijd nog wel, ook zwart/wit natuurlijk, want daar moest je de scherpte van het beeld goed op kunnen zien.

 


 Ieder had zijn eigen antenne op het dak en in de eerste tijd hadden ook maar weinig mensen een tv. Ik weet nog goed dat de kinderen uit de buurt bij iemand thuis op woensdag tv mochten kijken, dat was bij een 'Indisch' gezin ik speelde wel eens met één van hun kinderen.  Daar werden we dan in de kamer voor het tv toestel houten stammetjes neergezet waar we op konden zitten. Ook kregen we dan wat te drinken en een koekje. Als het beeld wat gestoord werd, vloog iemand van het gezin naar buiten , want dan zouden er duiven op de antenne zitten die moesten worden weggejaagd. Ik heb het later nooit aan een deskundige gevraagd, maar  zouden vogels op de antenne echt de ontvangst hebben gestoord? Het was voor mij een geheimzinnig huis, waarom weet ik eigenlijk niet, misschien dat de wajangpoppen aan de muur mij vreemd voorkwamen, en het huis had ook een bijzondere geur, die ik niet kende. Geen nare geur zeker niet, maar wel anders dan bij andere vriendinnetjes thuis. 

Tegenwoordig hebben veel kinderen al een kleuren tv op hun kamer en is er van gezamenlijk kijken bij iemand thuis geen sprake meer. Maar in mijn herinnering was het een heel leuk gebeuren om zo met alle kinderen (misschien een stuk of acht) daar op woensdagmiddag te mogen kijken. Naderhand gaf je de ouders daar een hand en bedankte voor het tv kijken en de thee met koekjes.

Ik heb geen idee waarom deze herinnering vanochtend opeens weer bij me op kwam , maar omdat ik weer een nieuw logje wilde neerzetten, kwam dit naar boven, gewoon een stukje jeugdsentiment.

 
18 opmerkingen:

 1. Dat beeld kan ik mij zeker nog herinneren.
  En een Phillips tv waar je soms een klap op moest geven, dan deed hij het weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik kan mij dit nog heel goed herinneren. En ook ons werd altijd gezegd dat er vogels op de antenne zat die het beeld verstoorden. We hadden later ook zo een ding op de tv waar je dan ook met antennes moest schuiven voor beter beeld. Je bracht met dit schrijven bij mij ook wat herinneringen naar boven. Heel erg bedankt. P.s ik vond nog een leuk stukje en wellicht herinner je dit dan ook nog erbij: http://www.fransmensonides.nl/50tv.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een postje voor ons 'oudjes' hahahaha nostalgie ten top! Herken het zéker.. al hadden wij zélf best snel een tv.. en zaten we er met ons éigen gezinnetje met z'n allen voor op de woensdagmiddag en de zaterdagen.. al die kinder- en jeugdseries te bekijken. Kapitein Zeppos, Floris, de Kijkkastman, Ricky en Slingertje.. leukkk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nogmaals goedemorgen Haba o ,ja woensdagmiddag als mijn pa thuis kwam van werk met z'n brommer . Struikelde hij altijd van tig kinderschoentjes. En zaterdag Ja zuster nee zuster. Daarna kwam kastje boven de tv voor 2 de zender. Keken we naar Mr Ed onzichtbare man,enz. Ja was best leuke tijden limonadesiroop en kaakjes . Ik wens je verder fijne zondag 👍 toe leuk zo'n herinnering

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zwart-witte testbeeld kende ik niet. Bij mij was er al wel kleur, maar ook nog alleen op woensdagmiddag tv. Hier hebben ze geen tv op de slaapkamer, zelf ook niet. Soms kijken we samen een film, maar hier wordt de tv eigenlijk nooit aangezet.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Haba
  Dat kijken bij een ander gebeurde bij ons ook...
  We betaalden daar zelfs voor...5 of 10 cent
  Weet nog dat er iedere keer een andere spaarpot stond
  Dus denk van de kinderen om beurten hihi
  En ja dat testbeeld...toen al irritant
  Groetjes en fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij hadden ook geen TV thuis. Af en toe gingen we naar een oom en tante die wel TV hadden. Alleen ging die dan uit, want er moest gekaard worden... Dat testbeeld hebben we nog lang gehad, daar mee werd de kwaliteit van het beeld afgesteld. Dat kon toen nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als kind mochten we wel eens bij de buren gaan kijken, maar na een poos kwam er toch een t.v. thuis. Dat was natuurlijk een feest...!
  Ik zou hem nu ook niet graag meer willen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ja dat herken ik nog wel Haba, ik was 12 toen onze tv kwam :-)
  polly de pony, en skien was was er op schansspringen, en verder héél vele sneeuw, en toen kwamen de monkees..
  en swiebertje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedemorgen Haba over tv staat al boven van gisteren uiteraard meteen gaan kijken
  Tis maandag nieuwe week zwemse ik ga naar werk fijne maandag groetjes van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uhm nee, nooit gezien. Wij headden wel een TV, maar ik ben denk ik nog wat jonger dan de mensen die deit testbeeld herinneren. Wij mochten trouwens erg weinig tv kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mogge Haba
  ja dat is mij ook bekend , wij keken bij de buren , bij ons zelf kwam de tv pas jaren later

  ja gelukkig gaat het broer en schone zus weer wat beter pppfffttt
  wens je een fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja Haba we zitten er midden in dus kunnen we er net zo goed een blogje tegenaan gooien...
  Ja ook ik heb er een in mijn tas maar blijft er tegenwoordig niet lang inzitten want bijna overal dragen ze die nu...groetjes en fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Waar een herinnering al niet goed voor is: een nieuw blog was geboren. Juist leuk dat je daarin meegaat, Haba. Dit testbeeld herinner ik me niet. Wel dat we een zwart/wit tv hadden. Ik keek naar Floris, Stuives-in, Pipo de clown en de Fabeltjeskrant. Een leuke tijd!
  Lieve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedemorgen Haba vandaag beestjes dag. Ik als nog droog blijft om 7 uur half uurtje lopen ,douchen ontbijten en fysio daarna markt. Gisteravond laat was er onweer, maar zo rara je hoorde voelde onweer. Maar was niet echt dichtbij. Heb het nooit zo mee gemaakt. Fijne beestjes dag 👍 groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Haba,

  Ja, ik herken het.
  Moest weer even denken aan thuis.

  Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel herkenbaar. Ik zie me zelf nog zitten op de keukenvloer bij mijn opoe( op de kokosmat) . Ik niet alleen nee de buurkinderen waren er ook. De serie "morgen gebeurt het" met Ton van Duiven kan ik me nog herinneren. Het was iets met ruimtevaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goedemorgen Haba zijn er nog veel inwoners bij asiel? Gisteren niet gelopen was te slecht weer. Vandaag op werk loop ik wel weer veel fijne Laura middag 👍 groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...