woensdag, december 9

Kerstkaartjes

 Van de week ga ik weer de kerstkaartjes schrijven, het is al een heel oude gewoonte volgens mij. In de tijd van mijn grootmoeder deed men dat al, ik kwam in haar oude kookboek ook al een kaartje tegen met sneeuw en vogeltjes. Hieronder een foto van haar, ze studeerde in Rotterdam verloskunde. Ze is later ook een eigen praktijk uit blijven oefenen, echt wel bijzonder in die tijd.


Het kaartje was ook aan haar geadresseerd als 'Moey'' Of dat nu de titel als verloskundige was, of dat het een normale aanhef was voor een getrouwde dame, dat weet ik niet.


 

Ook het handschrift was prachtig al is de inkt in de loop der jaren wat verbleekt, en het valt misschien op, dat toen een kaartje versturen één cent kostte. Dat is nu wel iets anders.

 


Ja de tijden kunnen binnen een paar generaties veel veranderd zijn,  zij was om niet van een koetsje met een paard afhankelijk te zijn de eerste vrouw die een fiets bezat. Als een bevalling begon, soms midden in de nacht was het natuurlijk veel handiger en waarschijnlijk ook sneller, om de fiets te nemen en niet eerst een paard in te spannen om op tijd bij de bevalling te zijn. Ik heb mijn grootmoeder nooit persoonlijk gekend, zij is op 51 jarige leeftijd al overleden. Veel te jong om dood te gaan natuurlijk, maar kanker let niet op leeftijden. Mijn moeder was pas 14 en haar jongste broertje 12. Ik ken haar alleen via de verhalen van mijn moeder en mijn tante, ik had haar graag gekend, ze moet een sterke vrouw geweest zijn, een gezin met vijf kinderen, een praktijk, al hadden ze wel personeel in dienst, het lijkt me niet makkelijk om dat allemaal in die tijd te regelen.

17 opmerkingen:

 1. Denk eerlijk gezegd dat die 'o' een krul aan de M is.. en dat men dus niet wist dat je grootmoeder getrouwd was en er Mej. als aanhef staat. Vaak waren vroeger verloskundige ongetrouwde vrouwen.. ik weet nog dat mijn moeder háár verloskundige altijd 'de juffrouw' noemde ( zoals in: 'pa moest de juffrouw gaan halen'). Voorál ook omdat vrouwen die werkten in die tijd inderdaad vaak niet getrouwd waren natuurlijk.
  Wel prachtig dat kaartje. ik kreeg laatst wat oude kaartjes van Dordrecht, die van onze oude tante geweest waren.. het lijkt wel of de mensen vroeger allemaal veel mooier schreven dan nu!
  Mijn kerstkaartjes zijn gisteren de deur al uit gegaan.. ik heb er ook al zes binnen..! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi om dit nog te hebben, jammer dat je Grootmoeder zo jong is overleden hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haba, wat ontzettend bijzonder om de foto en het kaartje te hebben, en om je verhaal te lezen. Je oma was wis en waarachtig een sterke vrouw! Zeker voor die tijd. Zo jong overleden...
  Een mmoey is een tante of oudtante; in de breedste betekenis van het woord. Het kan ook als eretitel gezien worden van een dankbare moeder die ze heeft bijgestaan met haar bevalling.
  Lieve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi dat je dit nog in je bezit hebt, dan gaan herinneringen weer leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha die Habe
  ja dit is een schitterend bezit
  en je ziet het , er komen oplossingen voor sommige onduidelijkheden
  ik heb de moeder van mijn vader nooit gekend , maar de verhalen spreken ook over een geweldige vrouw , en dat was m'n beppe ook , die is gelukkig wel oud geworden , en we hebben het nog wel eens over haar , om als voorbeeld te dienen
  lieve groet , Karel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi, dat je dat nog bewaard hebt, daar kun je de volgende generatie weer mooie verhalen over vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb toevallig vandaag wat kerstkaarten geschreven en op de post gedaan. Vooral voor mijn kinderen leuk als ze een kaart van Pa krijgen denk ik en ik hoop dat ze daardoor ook de waarde blijven zien van het krijgen van een kaart. DIe oude foto's blijven speciaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. petemoei moet ik meteen aan denken Haba,
  wat ontzettend gaaf die kaarten hé, súper, echt zuinig op zijn je meiden zullen er weer blij mee zijn later :-)
  ik stuur geen kaartjes Haba.... maar ik maak wel wel geld over naar een goed doel :-)
  de diertjes blijven honger houden hé
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oude kaarten moet ik ook nog ergens hebben in de herinneringen doos in de kast en ook ik heb al vele kaartjes verstuurd want ik vind dat veel leuker dan met een mail. Al worden de adressen steeds kleiner daar er al veel niet meer in leven zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Denk dat ik ook weer kaarten ga versturen...andere jaren vond ik het niet meer nodig omdat we de meeste persoonlijk zien met de feestdagen.
  Dit jaar wel anders dus ook ik klim weer in de pen.
  En nee denk niet dat ik het met postzegels kan doen van 1 cent ;)
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een vooruitstrevende vrouw zeg. Kaarten, ik weet het nog niet. Misschien voor chanoeka, maar dan moet ik wel snel zijn, dat begint volgende week al.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goedemorgen Haba ja ga weekend aan de bak. Elke jaar zeg ik ik ga ermee stoppen 🤭. Maar word wel steeds minder. Wat je zegt postzegel 1 cent.
  pfff . Maar goed is ook altijd leuk kaarten te krijgen. Heb er al paar uit UK gekregen. Die zijn ook altijd bijzonder mooi met prachtige teksten erbij. Soms krijg ik nog zo'n kaart die jij beschrijft en laat zien. Ze bestaan nog
  Fijne dag gehad bij Aiva?? Want denk je dit leest vanavond groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schoonschrift werd toen nog geleerd op school en men nam ook wel extra schijflessen.
  Vind het een mooi handschrift, doet me ook denken aan vroeger.
  Een mooie kaart en een kerstkaart is een waardevolle traditie. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goedemorgen Haba ja zag die 3 zo liggen denk foto waard. Ja tegenwoordig is Jessie ook heel vaak binnen. En ligt meestal gezellig bij mij op de armleuning.
  Vrijdag zwemmen 🏊 voor jou ik werken en dan Weekend fijne vrijdag 👍 groetjes 🙋
  O ja geloof best dat he best moe ben als je thuis komt van Aiva oppassen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mogge Haba
  ja jij zit niet zo ver van Yerseke af hé , maar je zag het ooit eens in het donker , nu kon je het vast beter bekijken , al is het dan digitaal :)
  fijne vrijdag groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is het mooiste wat er is kinderen die mogen opgroeien met een huisdier. Hier was dat een hond.
  Groetjes en fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Is moey niet de naam die men aan verloskundigen/bakers etc gaf? Ik kan me herinneren dat in mijn kindertijd mijn oma zo genoemd werd en zij bakerde bij 'alle' vrouwen die ik als kind kende die een baby kregen... En toen mijn 1e geboren werd had ik ook een baakster die Moeitje genoemd werd

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...