zondag, maart 17

Mijn opa's

Ik heb geen van beide grootvaders gekend en maar één grootmoeder. Maar uit de verhalen van mijn ouders en een paar oude fotokes ken ik ze toch nog een beetje.

De vader van mijn vader bezat een sigarenfabriekje, klein en plaatselijk, maar met zijn vroege dood,  hij werd 48 jaar slechts, is dat bedrijf moeten stoppen. Mijn eigen vader was te jong om het over te nemen en mijn grootmoeder kon het niet overnemen, vrouwen mochten wel een winkel hebben of naaister zijn maar eigenaar/baas van een fabriek, hoe klein ook dat kon niet. Omdat er in die tijd geen financiële regelingen bestonden, is ze een winkel in rookwaren begonnen, om haar gezin met vier kinderen te onderhouden en mijn vader als enige en oudste zoon moest de HBS verlaten en een baan zoeken om ook bij te dragen. De bedrijfsauto waar opa hier zo trots naast staat is verkocht evenals het bedrijf.
 Mijn andere opa is vlak na de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen in 1944 gestorven, dus ook die heb ik niet gekend. Hij staat hier met Max zijn hond op de foto tijdens een dagje naar het strand.


Van mijn grootmoeders heb ik alleen de moeder van mijn vader gekend maar die was nooit dol op kinderen, alleen mijn oudste neef daar was ze wel lief voor, zoals ik me herinner. Dus mede als gevolg daarvan probeer ik voor mijn drie kleinkinderen een lieve en gezellige oma te zijn, zodat ze later een goede herinnering aan me hebben. Mijn oudste kleinzoon heeft mijn man, zijn opa gelukkig nog wel gekend. Mijn man was altijd gek met hem, hij hield van kinderen jammer genoeg heeft hij de andere kleintjes niet meer mee mogen maken, voor hen zal hij dus ook alleen een opa op de foto kunnen zijn.

24 opmerkingen:

 1. Zo, die zijn echt niet oud geworden, die opa's van jou. Mijn echte opa's heb ik ook nooit gekend.. m'n vaders vader was een Oostenrijker die na de Eerste Wereldoorlog hierheen gekomen was als gastarbeider. Maar hij had vreselijke heimwee.. zelfs de liefde voor m'n oma en z'n zoontje (m'n vader dus) konden hem er niet van weerhouden terug te gaan.. dus is m'n oma van 'm gescheiden. Hij is trouwens ook niet erg oud geworden.. stierf op 56jarige leeftijd aan hartfalen. Later hertrouwde m'n oma, dus had ik van die kant toch ook een opa. Alleen was die oma ook niet erg dol op kinderen (en die opa een beetje té zei m'n moeder altijd..! ;-) ).. haar eigen zoon niet en haar kleinkinderen dus ook niet.. dus hebben we hen een hele tijd niet gezien.. pas weer toen wij allemaal al volwassen waren. Oma van moeders kant scheidde na de Tweede Wereldoorlog van haar eerste man ( m'n moeders vader) en hertrouwde met de man die ik altijd mijn liefste opa heb genoemd.. een hele lieve rustige man.
  Vind het erg als mensen hun kleinkinderen niet zien geboren worden of opgroeien.. m'n vriendin Lucretia die vorig jaar dus stierf heeft al haar kleinkinderen nog net wel geboren zien worden, maar alleen de oudsten wat op zien groeien.. ik weet dat ze het daar heel moeilijk mee heeft gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede middag Haba en een fijne zondag gewenst.

  Jammer is het als je je voorouders nooit hebt gekend, en nog erger is het dat ze zo vroeg zijn gestorven, een resem kinderen achterlatend waardoor je grootmoeder met die winkel het zweet des aanschijns moest verdienen om ze te eten te geven. Studeren zat er voor hen helaas niet bij.
  Jammer ook dat je grootmoeder het niet erg op kleinkinderen had, geen wonder dus dat jij zo'n goed mogelijke oma wil zijn!
  Bedankt voor deze mooie greep uit de oude doos!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb maar één ouder, dus ook maar één grootouders gehad. Maar dat waren wel de liefste die er bestonden. Goede herinneringen aan. Dat moet ook vind ik. Goed dat je zo in het leven staat om je kleinkinderen

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik vind het ook jammer dat ik mijn grootouders alleen van een foto ken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het voorrecht om zowel mijn grootouders gekend te hebben alsook een overgrootmoeder. Helaas heb ik van geen van deze een foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een verhalen zitten er toch altijd achter de totstandkoming van.. jou! Mooie dingen, verdriet, slikken en doorgaan... En iedereen heeft het op de één of andere manier; je ziet het hier in de reacties.

  Ik kende ook alleen mijn twee oma's. Mijn vaders vader, nou die was er niet dus hijzelf was een echte stamvader :) En mijn moeders vader tja, ook kort na de oorlog op haar 16e geloof ik overleden. Maar dan weer wel een overgrootmoeder! Een verhaal apart :) Maar, de één was wat stugger dan de ander, maar ze hielden wel allemaal van alle kinderen. Nooit iets anders gemerkt. Lijkt me akelig.

  Ik vind die foto van je opa met hond erg leuk; ik weet niet echt waarom. Misschien omdat het zo'n tijd was van iedereen moest keihard werken, geen tijd om al te veel tijd te besteden aan huisdieren.

  Dank je voor je reaktie trouwens! Het plaatsen is inderdaad erg eenvoudig, dingen zijn hetzelfde als bij Punt, gelukkig. Even bekijken of ik de grootte van de gedichten zó laat of iets groter.

  Een goed begin van de week!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedemorgen Haba mijn Nederlandse opa heb ik nooit gekend vader van mijn vader die overleed toen mijn vader ik meen 12 of 14 was of jonger.Hij zat bij een koor met zijn vader en na repetitie is hij even boven gaan liggen en nooit wakker geworden.Ook pa moest van school en omdat zijn broer de oudste voor de kost moest verdienen moest mijn vader in leger en toen brak de oorlog uit en is hij zolang in de marine gebleven.Ook een heel verhaal maar goed zijn moeder ken ik tot mijn 5 de .De granny and grandad heb ik langer gekend maar ja niet veel gezien Granny overleed toen ik 10 was en grandad jaar of 13 was.
  Ja toen ging je niet elke jaar even naar Engeland toen.
  Foto van mijn Nederlands oma heb ik van opa niet Van UK een familie foto met hun erbij Dus veel kan ik niet vertellen over ze helaas zelfs niet over oma hier raar eigenlijk hé
  Maar ja ze woonde in Hilversum en wij hier in Pénd geen auto en openbaar vervoer te duur toen, ja andere tijden toen.
  Ik wens je een fijne maandag toe zwemse ik ga lopen half 9

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zijn jullie toch gezond bezig Florence en Haba.. Ik zal morgen een stukje gaan scooteren :)

   Verwijderen
  2. Ik ga weer lopen Clemens en hoe ging het scooteren hihihihi

   Verwijderen
 8. mijn grootouders aan vader's kant heb ik nooit gekend..

  maar aan deze van moeders kant heb ik de beste herinneringen

  prettige dag gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen Haba alweer dinsdag dierendag en voor mij ook werkdag weer.Eerst even gauw voor ik naar werk fiets naar de markt voor mijn kaas die is 18 plus goed voor mijn cholostrole en wat verse eitjes
  Wens je een fijn dinsdag toe

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Haba, ja dat klokje leidt een eigen leven hè. Het lijkt mijn magnetron wel :) Ik ga nog een keer zelf op zoek hoor, dan regel ik misschien wel alle ontdekte onvolkomenheden, zo ook dat Jacqueline en Ferry bij mij moeilijk kunnen reageren.

  Oooo trouwens! Bij jou wel, zeiden ze. Kun je me een aanwijzing geven over hoe je dat hebt ingesteld? Het gaat om de mogelijkheid te reageren onder je naam en url, niet met een account.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Klopt over de eitjes maar die eet ik maar 1 x en soms 2 x in de week Kaas elke dag op mijn boterhammetje want mager vlees vind ik niet zo vandaar
  Nou je zegt over de tram wist ik ook niet wel Rotterdam Amsterdam en geloof ook Den Haag . Ja daar moet men maar niet over nadenken Wel kwam meteen die vrijdag verleden jaar Amsterdam naar boven bij Centraal toen was ik er wel bij maar bet buiten . Zo zie je maar klopt met die gezegde van verkeerde plek en tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We hopen er het beste van hè. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goede morgen Haba en een fijne, zo te zien zonnige dag gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Haba, o dat is jammer, ik dacht even dat we (of tenminste iemand) een aanwijzing hadden over die instellingen! Maar goed ik studeer wel door op het onderwerp :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedemorgen Haba vandaag gezellig middagje naar Laura
  Ben benieuwd wat ze nu geleerd heeft hebben we de laatste tijd niet meer over gehad.
  O ja de rupsenschilderij
  Ik ga eerst stemmen voor ik naar werk fiets
  Vanavond ga ik voor eerst vega goulash maken met 2 sorten paddenstoelen en veel paperika's nu hoorde ik dat paperika meer vitamine c zit dan in een citroen .Dus lekker en gezond
  Ik wens je een fijne woensdag toe

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk om te weten. Leuke foto's van vroeger. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goede morgen Haba en een fijne eerste lentedag!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goedemorgen dagje Aiva hoe was het bij Laura wel iets verteld hihih Ik ga weer lopen en huisvlijt doen fijne donderdag

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goedemorgen Haba

  Ik heb mijn opa en oma van mijn moeder wel gekend. Die van mijn vader niet.

  Dat je man je kleinkinderen niet heeft mee kunnen maken lijkt mij een groot gemis. Het is zoiets moois om met je man te kunnen delen. Wat ben ik dan bevoorrecht dat ik dat wel kan. Ik voel met je mee.

  Fijne donderdag Haba

  Liefs Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goede morgen Haba.
  Er scheelt hopelijk niets want je bent zo stil op je blog...
  Maar je komt wel altijd bij mij voorbij, waarvoor dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goedemorgen Haba lekker geslapen na zo'n dag
  Is er vervelende tandjes gedoe al bijna einde in zicht???
  Hopelijk wel voor Aiva kan ook soms zo lang duren
  Vandaag boodschappen en zwemmen?? ik ga werken en om 6 uur weekend
  Fijne vrijdag

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Als hier geen nieuw logje staat dan weet ik het wel... Druk gedonderjaagd met de kinderen! Fijne vrijdag in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...