zondag, januari 26

Frans Naerebout

Voor Vlissingers en veel Zeeuwen is deze naam welbekend, die wordt ook genoemd in het Zeeuwse volkslied dat wij als kind, naast het Wilhelmus, op school leerden. Ik denk dat zelfs het Wilhelmus niet meer wordt geleerd, tenminste ik zie zeer weinig sporters meezingen tijdens internationale sportevenementen. Laat staan dat de teksten van provinciale liederen nog gekend worden. Ik weet nog wel de tekst van het Limburgse lied  Het bronsgroen eikenhout en het begin van het Groningse lied van Lauerzee tot Dollard tou, maar dat is dan ook alles. Michiel de Ruyter kent men landelijk nog wel, maar misschien komt dat mede door de film die over zijn leven is gemaakt en omdat hij natuurlijk in zijn tijd een bekende admiraal was.
Nu had ik een foto gemaakt van het standbeeld van Frans, dat halverwege de Vlissingse boulevard staat wel met tegenlicht maar Frans kan ook niet voor dit beeld hebben geposeerd, dus het gaat meer om een impressie. Onder de foto een stuk tekst dat ik niet zelf heb geschreven, dat is van het www geplukt.  Frans is in Veere geboren en daar is ook een straat naar hem genoemd, dus Veere is zijn heldhaftige stadgenoot niet vergeten.


Wie was Frans Naerebout?

Frans Naerebout werkte als loods in Vlissingen. Het was zijn taak om de schepen van de Oostindische Compagnie veilig de haven in te geleiden. Toen op 25 juli 1779 het compagnieschip Woestduin bij vliegende storm aan stukken sloeg voor de Vlissingse kust, heeft hij samen met zijn broer 87 opvarenden gered.
Ook na dat heldhaftige voorval toonde hij volgens historische bronnen nog meerdere keren 'blijken van heldenmoed en stuurmanskunst'. Zoals het binnenbrengen van De Zuiderburg, die zonder roer in het ijs ronddreef. Naerebout wist het schip vanuit Westkapelle te bereiken en naar Plymouth te brengen. In plaats van een roer gebruikte hij enkele zware kabels.
Al deze onbaatzuchtige daden leverden hem wel eer en af en toe een gedenkpenning op, maar geen inkomsten. Hij verdiende uiteindelijk de kost als garnalenvisser, lantaarnopsteker, bode en sluiswachter. Hij overleed in 1818. Rijk werd hij er dus niet van, maar zijn naam en reputatie als mensenredder leven wel voort in namen van reddingsbrigades en reddingsboten.

9 opmerkingen:

 1. Zo zie je maar.. als je geen hoge militair was, kon je naar je beroemdheid fluiten en moest je zelf maar zien rond te komen! En als je dan leest wat die man allemaal voor heldhaftigs gedaan heeft..! Ze zouden hem een standbeeld moeten geven.. oh.. wacht effe.. dat déden ze dus hehe. Ik ben in Vlissingen geweest ooit, maar herinner me alleen het standbeeld van Michiel de Ruyter.
  Ik heb geen flauw idee of er een Zuid-Hollands volkslied is.. wij leerden het Wilhelmus niet eens op school.. alleen wel dat het er was en hoe het ontstaan is en zo, maar niet het te zingen.
  Maar ik ken dan wél weer het Arend/Zeemeeuwlied.. een soort van volkslied van de clubhuizen waar ik ooit voor werkte hehe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij leren ze dat inderdaad niet meer. Ik heb ook alleen maar het Limburgse volkslied en het Nederlandse volkslied geleerd. Frans heb ik op de een of andere manier in Vlissingen gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Frans Naerebout heeft met recht een standbeeld gekregen!
  Ik denk dat de jonge generatie geen Wilhelmus meer wordt geleerd. Wellicht op christelijke lagere scholen?
  Dat jij van onze elf provincies (toentertijd) het volkslied moest leren...
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die naam, vaag, maar toen ik het verhaal van hem las, toen wist ik het weer. Dit heb ik wel vaker gelezen natuurlijk op de boulevard.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee dat soort dingen leer je toch niet meer Haba...
  da's uit de tijd,
  mooi dat de man zo geëerd wordt.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemorgen Haba tot mijn spijt moet ik zeggen ik ook geen Volkslied heb geleerd. Of Noord Holland er een heeft🤔geen idee. Mooi stuk geschiedenis zeg
  Zeker heeft hij standbeeld verdiend

  Over slapen ik ben vaak half 2 wakker klaar wakker. Slaap al jaren enorm slecht. Ben snot verkouden nu. Maar werk morgem pas.
  Zwemse🏊🏼‍♀️fijn maandag 👍 Groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi dat deze lokale helden in ere worden gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb in Vlissingen op de Frans Naerebout school gezeten. Liederen ben ik geen ster in. Ik ken ze iig niet zo maar uit mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen Haba dinsdag diertjesdag. En voor mij laatste dinsdag werken. Volgende week mijn eigen oude rooster maandag, woensdag
  Lekker weer eens rustig over de markt, fijne dag Groetjes 🙋

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk weekend

 Afgelopen weekend was ik met de kinderen en kleinkinderen een weekendje in een huisje van 'Centerparks'  die kennen jullie vast ook...